Портативні монітори та їхні переваги в період відключень електроенергії
≈ 10 хвилин читати

Портативні монітори зайняли свою нішу в кількох напрямках. Найчастіше вони використовуються разом із ноутбуком у ролі додаткового екрана. Робочі місця з кількома екранами стають дедалі популярнішими. Багатьом це дозволяє підвищити комфорт, ефективність і продуктивність під час роботи чи навчання.

З їхньою невеликою вагою й компактністю немає ніяких проблем захопити їх разом із ноутбуком при поїздках по місту, відрядженнях або ділових зустрічах. При цьому практично в будь-якому місці ви швидко зможете організувати просунуте робоче місце.



Розваги та ігри можна назвати другим напрямком. Тут мається на увазі підключення до сумісних смартфонів та ігрових консолей. Причому, річ не тільки про мобільні консолі типу Nintendo Switch. Дехто не відмовляє в задоволенні взяти із собою улюблену Playstation або Xbox, навіть коли їде кудись лише на кілька днів.

Іноді портативні монітори також застосовують як зовнішній дисплей для фото- або відеокамери. А в сьогоднішніх реаліях України ще і як збільшений зовнішній екран пульта керування літаючого дрону.

У чому привабливість портативних моніторів при відключеннях електроенергії?

Існуючий складний стан з енергопостачанням змусив багатьох оснащувати свої будинки та квартири системами на базі 12-вольтних акумуляторів з інверторами, зарядними станціями типу EcoFlow, високоємними павербанками для живлення ключових пристроїв у період відключення електроенергії. Економічність пристроїв-споживачів при цьому починає відігравати дуже важливу роль.

І тут варто відзначити дуже низьке енергоспоживання портативних моніторів. Якщо аналізувати лінійку таких пристроїв ASUS, максимальний показник складає від 7 до 15 Вт залежно від моделі. А при помірних налаштуваннях яскравості екрана енергоспоживання буде ще нижчим!

Крім того, деякі портативні монітори оснащені вбудованим акумулятором, що забезпечує до 3,5-4 годин автономної роботи. Це дає їм додаткову привабливість у зазначених умовах застосування.

А ще портативні монітори живляться й заряджаються (якщо є вбудований акумулятор) від зарядних пристроїв з USB-портом, і виходить, що їх можна підключати до павербанків. Тут, щоправда, варто уточнювати сумісність, залежно від моделі монітора. Багатьом буде достатньо звичайного павербанку на 5В і 2А, а іноді може знадобитися щось просунуте з підтримкою технологій типу QC3.0 або PD3.0.

Який обрати? Особливості портативних моніторів ASUS різних лінійок

  • ASUS ZenScreen GO
Приставка GO у назві підкаже, що всі портативні монітори даної лінійки оснащені вбудованим акумулятором.
ASUS ZenScreen GO MB16AP та ZenScreen GO MB16AHP – це 15,6-дюймові Full HD IPS-монітори з енергоспоживанням до 9 Вт і часом автономної роботи до 4 годин.

Обидва можуть підключатися через USB, а MB16AHP надає ще й варіант підключення через HDMI.


Модель ZenScreen GO MB16AWP додатково має підтримку бездротового з'єднання з мобільними пристроями на базі iOS, Android, Windows 10/11.


  • ASUS ZenScreen
ZenScreen — це економічні монітори різних діагоналей без вбудованого акумулятора. У цій лінійці відзначимо 15,6-дюймові ASUS ZenScreen MB166C, ZenScreen MB16ACE, ZenScreen MB16ACV, ZenScreen MB16AH та 14-дюймовий ZenScreen MB14AC.

При підключенні через USB, а такий варіант надають усі вказані моделі, відбувається і передача відеосигналу, і живлення.

Додаткову підтримку HDMI мають ZenScreen MB16AH та ZenScreen MB14AC.
 
  • ZenScreen OLED
Шанувальникам виняткової якості зображення з високим контрастом і глибоким чорним кольором можуть сподобатися монітори ZenScreen OLED MQ16AH та ZenScreen OLED MQ13AH.

Як можна здогадатися, вони мають OLED-екрани. Відзначимо високу точність передачі кольору, розширений колірний діапазон 100% DCI-P3 і малий час відгуку 1 мс.

Обидві моделі схожі між собою, а основна відмінність полягає в різній діагоналі екрана: 15,6” у MQ16AH і 13,3” у MQ13AH.

Серед доступних варіантів підключення – USB та HDMI.
 

  • ZenScreen Touch
Монітор ASUS ZenScreen Touch MB16AMT (15,6”, Full HD, IPS) може похвалитися гарним оснащенням. Доступні варіанти підключення через USB і HDMI, є вбудований акумулятор ємністю 7800 мА·год, пара аудіодинаміків.


А родзинкою MB16AMT є підтримка 10-точкового сенсорного введення.
 
  • ZenScreen Ink
ASUS ZenScreen Ink MB14AHD – це 14-дюймовий портативний монітор Full HD, IPS із сенсорним введенням, який має в комплекті активний стилус ASUS Pen.

Підтримуються 4096 рівнів натискання ASUS Pen і це на додаток до низьких затримок і швидкого відстеження пера. Ви можете з комфортом вносити нотатки в документах, малювати та писати.

З доступних варіантів підключення – USB і HDMI.

Спеціальні моделі для ігор та творчості?

Так, пропозиції ASUS у сегменті портативних моніторів не обмежуються лише серією ZenScreen та її похідними.

Цікавою моделлю є ROG Strix XG17AHPE. Вона відноситься до ігрового сімейства Republic of Gamers і, по суті, є симбіозом геймерського та портативного моніторів.

Досить великий 17-дюймовий екран відрізняється дуже високою частотою оновлення до 240 Гц, яскравістю до 300 кд/м2 і малим часом відгуку 3 мс.

Підтримуються варіанти підключення USB, HDMI. До речі, цей монітор оснащений аудіодинаміками та вбудованою батареєю, що забезпечує до 3,5 години автономності.

Також відмітимо 14-дюймовий портативний монітор ASUS ProArt PA148CTV. Як і його інші побратими серії ProArt, він забезпечує точну передачу кольору «прямо з коробки» (сертифікація Calman Verified) і призначений для фотографів, відеографів, графічних дизайнерів та інших користувачів, яким принципово важливо правильне відтворення зображення на екрані.

Він підтримує сенсорний введення та може підключатися через USB та HDMI.

Пропозиції на будь-який смак

Напрямок портативних моніторів компанія ASUS розвиває вже багато років. Зараз асортимент включає десятки пристроїв з екранами від 13 до 17 дюймів.

Як видно, залежно від запитів і завдань можна підібрати модель з тим чи іншим набором властивостей, чи то можливість HDMI-підключення (на додаток до USB-C), вбудована батарея, сенсорне введення, OLED-екран, аудіодинаміки, бездротове з'єднання або наявність просунутого стилуса. Існують також пристрої ігрової спрямованості та портативні монітори серії ProArt для розробників контенту.

Моделі доступні до замовлення в МТІ. За деталями звертайтеся до нашого менеджера.

Наступна стаття
Новинка у портфелі Teltonika Networks - компактний Gigabit комутатор TSW114
Пристрій, який легко розгортати в складних умовах і пропонує відмінну підтримку підключення до мережі.
Детальніше